Lokacija

Crna Gora

„U trenutku postanka planete, najlepše spajanje zemlje i mora dogodilo se na Crnogorskoj obali…”

Poželite da se u jednom danu okupate u predivnom Jadranskom moru ili u jezeru ,da splavarite ili da se skijate na predivnim planinama i želja će vam biti ispunjena dolaskom u Crnu Goru. Zemlju kao iz bajke koja je puna kontrasta i zanimljivosti za svačiji ukus…

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi.

Plaže se prostiru na skoro 300 km Obalom Jadranskog mora ,od pješčanih, šljunkovitih,kamenitih skrivenih od pogleda, urbanih u gradskim i prigradskim sredinama daju vam mir, opuštanje, romantiku i uživanje u bilo kojem vremenskom dobu godine.Sudar planinske i primorske klime su idealni spoj zdravog i lijepog boravka.

Čiste brze rijeke i rječice pogodne za splavarenje, kupanje, fasciniraće vas čistoćom, brzinom ili mirnim blagim tokom. Neobične obale rijeka bilo da su u kanjonima ili ravnicama zaokupiće potpuno vašu pažnju. Možete se osvježiti u prirodnim blistavo čistim jezerima, obići prašume oko Biogradskog jezera, ogledati se u Plavskom ne zaobići ni Crno jezeru a krunisati sve vožnjom po Skadarskom jezeru.

Nemojte propustiti da obiđete naše planine, ponosne čuvare Crne Gore od Lovćena koje se smatra, srcem i dušom crnogorskog naroda kao i ostalih planina.

Prva ekološka država na svijetu sa netaknutim prirodnim bogatstvom od nezagađene vode, zaštićenih prirodnih kompleksa, 4 nacionalna parka, preko 50 zaštićenih biljnih i 320 životinjskih vrsta i nadasve čistim svježim vazduhom.

Na svakom koraku će vas sačekati ljubazan, nasmijan i susretljiv narod Crne Gore. Veliki broj restorana, etno sela sa domaćim proizvodima i hotela su vam na raspolaganju. Vjekovima centar različitih kulturnih i religijskih uticaja, Crna Gora je uvijek bila a i danas multietnička država poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.

Dobrodošli u Crnu Goru, opustite se i uživajte, sigurni smo da ćete doživjeti nezaboravne trenutke i poželjeti da opet budete naši gosti !

Podgorica

Stara dama. Dostojanstvena u patini prošlosti - otmena i savremena u današnjici.

Opjevana u mnogim pjesmama Podgorica grad je koji leži na pet rijeka i nalazi se u središnjem dijelu Crne Gore. Na teritoriji Podgorice ima 100 mostova a u samom gradu 29.

Sastavci ili popularno Skaline, stari most na ušću Ribnice u Moraču, za koje se vjeruje da potiče još iz Rimskog doba je nešto što vrijedi obići. Šetalište koje je urađeno pored Morače će vaš obilazak učiniti nezaboravnim.

Vezirov most je po svim indicijama izgradio veliki vezir Mehmed – paša Sokolović u XI vijeku

Oduševiće vas :

Brdo Gorica sa avanturističkim parkom, biciklističkom i trim stazom, Brdo Ljubović sa svojim biciklističkim i trim stazama.

Dajbabska gora sa prelijepim tornjem za komunikacije, modernom građevinom.

Da dodatno uživate u obilasku Krug oko Korita –potpuno označen panoramski put od Podgorice do planinske oblasti Kuča, put dug 65 km daje vam šansu da zakoračite u sasvim drugačiji svijet prekrasnog kanjona Cijevne.

U samom gradu možete se opustiti i odmoriti ali i šetati prelijepo uređenim mirnim parkovima od Njegoševog parka, Karađorđevog parka, Kraljevog parka, Podgoričkog parka, Balaševićev park. Za mališane imamo veliki broj dječjih parkova sa mobilijarem za djecu.

Obiđite nacionalne parkove Skadarsko jezero, Prokletije i Komovi, opustite se i uživajte.

Vratite se u istoriju obilaskom, Duklje na 4 km od Podgorice između tri rijeke nalaze se ostaci antičke Dokleje iz prve decenije I vijeka nove ere. Meduna koji se nalazi na oko 12 km od Podgorice, oblast Kuča. Poznato po spomeničkom kompleksu koji čine ostaci ilirskog grada Meteona, crkvi Sv. Nikole i rodnoj kući Marka Miljanova.

Plantaže 13. jul i vinski podrum Šipčanik imaju jedna od najljepših vinograda u Evropi, površine 2300 hektara i sa oko 11,5 miliona čokota. Preko 30 vrsta grožđa raste u vinogradima u okolini Podgorice. Obilazak Plantaža 13. jula i preko 15 domaćih vinarija koji osim ponude vina imaju veliki broj domaćih proizvoda u ponudi koji daju još veći užitak degustaciji raznih vrsta vina.

Za ljubitelje sporta imamo veliki broj sportskih dešavanja kako na stadionima, sportskim dvoranama, biciklističkim stazama, konjičkim klubovima. Ako želite dodatnu i svakodnevnu rekreaciju imamo i veliki broj fitnes centara i teretana od kojih izdvajamo najbližu našem hotelu Star fitnes teretanu.

Trgovinski centri u velikom broju, renomirani butici ostaviće vas bez daha jer ćete naći sve ono želite kupiti po povoljnim cijena i uz ponudu na zavidnom nivou i za svačiju dušu.

Podgorica je grad sa veoma dobrim noćnim životom. Možete uživati u starogradskoj ili modernoj muzici sa ljubaznom uslugom i nasmijanim i raspoloženim osobljem.

Grad koji je centar privrednih dešavanja sa svim bitnim državnim institucijama je idealan za sve vrste poslova, konferencija, prezentacija i sastanaka.

Posjetite Podgoricu, grad koji će vas dočekati sa osmjehom, pružiti vam ruku za uživanje, lijep odmor i boravak, u kojem ćete naći način da završite sve planirane poslove i dobijete volju i želju da se vratite i opet budete naši gosti.

Opustite se i uživajte upoznajući Crnu Goru.

Stara Varoš je bila jezgro Podgorice u period osmanlijske vlasti (1474-1879) u urbanism i arhitektonskim formama grada, običajima, načinu života i orijentalnim karakteristikama. Simbol Stare Varoši je Sahat kula, građevina koja se nalazi na trgu Bećirbega Osmanagića. Sagradio ju je u XVIII vijeku Hafis-paša Osmanagić.

Ovo omiljeno romantično mjesto Podgoričana se još i popularno naziva Skaline. Stari kameni most na ušću Ribnice u Moraču, za koji se vjeruje da potiče iz rimskog doba, najstariji je u Podgorici. Most je izgrađen od jednog luka, visok je samo nekoliko metara, a sagrađen je od riječnog kamenja. Popularan naziv je “most uzdaha”.

Nekadašnji zimski dvorac Kralja Nikole I Petrovića okružen je prelijepom park šumom I tokom ljetnjih mjeseci predstavlja svojevrsnu umjetničku i izložbenu scenu . Centralni objekat je Dvorac kralja Nikole koji je građen u period od 1891. do 1894. Godine, a tokom prošlosti je bio zvanična zimska rezidencija poslednjeg crnogorskog kralja. Uz dvorac su podignuti Perjanički dom I Crkva Svetog velikomučenika Dimitrija, koji je bila i porodična kapela Nikole I. U dvorskom kompleksu na Kruševcu danas je sjedište Centra savremene umjetnosti, izložbeni proctor, botanička bašta, kao I muzički paviljon koji je izgrađen krajem prošlog vijeka.

Njegošev park se nalazi u centru Podgorice i predstavlja zeleno srce grada. Ovaj prelijepi park je savršen za šetnju i relaksaciju, a u njemu se nalaze brojne skulpture i spomenici poznatih ličnosti.

Muzej Podgorice izgrađen je 8. Aprila 1950.godine integracijom sa Modernom galerijom I Galerijom Rista Stijovića 1974. Godine, ova institucija postoji kao Muzeji I galerije Podgorice. Stalna postavka sadrži bogatu arheološku, kulturno-istorijsku, etnografsku I istorijsku zbirku.

Jedan od najvećih i najljepših vinograda u Evropi površine 2.300 hektara, sa oko 11.5 miliona čokota. U ovom vinogradarskom carstvu se uzgaja 29 različitih sorti grožđa, među kojima su najznačajnije autohtone crnogorske sorte vranac i krstač. Nakon obilaska vinograda, nezaobilazno treba posjetiti podrum Šipčanik i doživjeti impresivan ambijent jedinstvenog vinskog podruma u Evropi, uživajući u nezaboravnim mirisima i ukusima.

Na 4km od centra Podgorice na širokom platou između rijeke Morače, Zete i Širalije nalaze se ostia antičke Dokleje, iz prve decenije i vijeka nove ere. Od IV vijeka, na istočnoj strain grada izdvaja se proctor na kom žive hrišćani, nastaju crkve i velika episkopska bazilika. Pojedini dragocjeni primjerci pronađenog grobnog inventara – posude od keramike i stakla, djelovi nakita, oruđe, oružje i novac čine dio stalne postavke Muzeja grada, koji takođe vrijedi posjetiti.

Sjeveroistočno od Podgorice u oblasti Kuča nalazi se spomenički kompleks koji čine ostaci ilirskog grada Meteona, crkva Sv. Nikole iz XVIII vijeka i rodna kuća Marka Miljanova, znamenitog  junaka i književnika, danas memorijalni muzej grada. Ostaci Medunskog grada, sa mjestimično očuvanim ugaonim kulama i bedemima, uglavnom prirpadaju srednjevjekovnom turskom utvrđenju. Pored crkve su grobovi Marka Miljanova i njegove žene Stefe.

Skadarsko jezero se nalazi nedaleko od Podgorice i predstavlja najveće jezero na Balkanu. Ovo prelijepo jezero je okruženo planinama i predstavlja prirodni rezervat sa bogatom florom i faunom.

Lovćen je planina koja se nalazi nedaleko od Podgorice i predstavlja jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija u Crnoj Gori. Na njoj se nalazi mauzolej Petra II Petrovića Njegoša, poznatog crnogorskog vladara i književnika. Takođe na 12-tom kilometre na putu Cetinje-Lovćen nalazi se mjesto Ivanova Korita- najpopularnije turističko izletište. Na Ivanovim Koritima se nalazi Avanturistički Park Lovćen, sa mnoštvo vazdušnih staza i  različitih izazova.

Cetinje je službena prijestonica Crne Gore. Grad je smješten u podnožju Lovćena između Boke Kotorske, Skadarskog jezera i Jadranskog mora. Zbog svoje autentične arhitekture i velikog broja istorijskih građevina, relikvija, manastira crkvi I muzeja ovaj grad je dobio naziv “grad-muzej”.

Jedina valorizovana pećina u Crnoj Gori je upravo Lipska pećina, sa prekrasnim sistemom od 2.5km prolaza, dvorana I galerija, danas predstavlja jednu od najznačajnijih atrakcija Crne Gore.

Rijeka Crnojevića je mali grad na istoimenoj rijeci I jedan je od najlješih gradova Crne Gore. U samom mjestu očuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića vladara Zete, kao što su podrumska prostorija jedne davno porušene zgrade koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gje je štampana prva ćirilična knjiga “Oktoih prvoglasnik” 1494. godine. Na ulazu u grad nalazi se kameni “Danilov most” podignut 1853.godine, a najstariji sačuvani objekat je kuća Svetog Petra.

Nacionalni park Biogradska gora se nalazi na sjeveru Crne Gore, oko 2 sata vožnje od Podgorice. Ovaj prelijepi park je poznat po svom prelijepom jezeru, te predstavlja jedno od najboljih mjesta u Crnoj Gori za aktivnosti na otvorenom.

Ovo su samo neke od zanimljivih lokacija koje možete obići i (31 km) posjetiti u Podgorici i okolnim gradovima u Crnoj Gori. Uz ove lokacije, Crna Gora je prepuna prelijepih plaža, planina, rijeka i prirodnih parkova koji su vrijedni posjete.

Galerija